Van rapport naar praktijk: Vertalen van kansen naar actie in de praktijk op het Dutch Innovation Park.

Auteur: Erik Pols

Een lijst met kansen is een goede eerste stap. Maar wat dan? Hoe krijg je de boel in beweging? Veel gemeentes vragen zich af hoe ze deze kansen kunnen omzetten in actie. Kijk mee hoe we voor de Gemeente Zoetermeer 6 gevonden kansen op het Dutch Innovation Park hebben uitgewerkt in visuele massastudies en business cases.

Uitsnede van 3 locaties, met een kantoor optie, en een optie met een industrieel maakbedrijf.

Onze aanpak

Samen met de gemeente verdiepten we ons in de locaties, door het gesprek aan te gaan over de locatie. Hierbij stelden we onszelf vragen als:

  • Wat is de context van het bedrijventerrein? Is er een visie over wat voor bedrijvigheid hier past?
  • Is er al met eigenaren overlegd? Hoe staat het met huurcontracten?
  • Zijn er factoren die belemmerend werken? Bijvoorbeeld gerelateerd aan water huishouding, of bepaalde ontsluitingen die voorwaardelijk zijn?
  • Ligt de focus op herontwikkeling of juist op uitbreiding?
  • Hoe staat het met de parkeersituatie op het park? Is er ruimte voor opties zoals een parkeertoren?

In het geval van de Gemeente Zoetermeer lag er al een idee van de richting van het Dutch Innovation Park. Zo was er de ambitie om het park te transformeren in een echte innovatiecampus met een focus op innovatieve maakindustrie. Hierbij is het doel een dynamische campus met een mix van innovatieve bedrijven. Ook is er een plan om de parkeersituatie op het park te verbeteren. Samen met de gemeente hebben we de kavels opgedeeld in casusen, waarbij we rekening houden met de lokale situatie (wie zijn de eigenaren, leeftijd van panden, etc).

Onderdeel van de voorbereiding was ook het vaststellen van profielen van bedrijven die op het park passen. Deze profielen gebruiken we om de ruimte behoefte in kaart te brengen (Verhouding kantoor / industrie / logistiek / etc).

De dutch innovation factory, het innovatieve hart van het park.

De resultaten

Op basis van 3 bedrijfsprofielen hebben we met behulp van 24 massastudies laten zien hoe voor verschillende scenarios verschillende resultaten ontstaan. Enerzijds door de profielen van maakbedrijven centraal te stellen (kantoor enerzijds, of meer industrie), anderzijds door de parkeernormen te variƫren op basis van de aanwezigheid van een kantoor toren.

Totaal beeld van de massastudies op het Dutch Innovation Park.

Belangrijkste inzichten

  • De voorgestelde herontwikkeling kan leiden tot een verdichting van tenminste 50%, door het toevoegen van 3-4 hectare BVO.
  • Ook zonder parkeertoren is een verdichting van 20% mogelijk.
  • De verschillende scenario's leidden tot grote indicatieve waardevermeerdering, met een BAR tussen de 4 en 8 %

Voorbeeld van een indicatieve waarde berekening op basis van standaard bouwkosten en huurinkomsten.

Benieuwd wat Vellum voor jou kan doen?

Ben je benieuwd hoe Vellum jouw gemeente of provinciekan helpen om kansen te vinden om bedrijventerreinen beter te benutten? Kijk eens naar een voorbeeld rapportage, of neem direct contact op.