Hoe Vellum de MRDH geholpen heeft kansen te vinden om bedrijventerreinen beter te benutten

Auteur: Erik Pols

Ruimte is schaars in Nederland, en dat beperkt zich niet alleen tot woonruimte. Ook voor bedrijven is ruimte een beperkende factor. Omdat de ruimte tot uitbreiding van bedrijventerreinen beperkt is, wordt er steeds meer gekeken naar opties om bedrijventerreinen beter te benutten. In samenwerking met BCI en I&O/Ipsos heeft Vellum de MRDH geholpen om 65 bedrijventerreinen te analyseren op zoek naar kansen om deze beter te benutten.

Onze aanpak

Samen met onze partner BCI ontwikkelden we een slimme, data-gedreven werkwijze. Naast een traditionele rapportage, kozen we voor dynamische online publicaties die gemeenten makkelijk kunnen gebruiken en delen. We analyseerden elk terrein op basis van vijf indicatoren:

  • Het bebouwingspercentage van de percelen
  • De leeftijd van de bestaande panden
  • Aanwezigheid van bedrijven op watergebonden locaties die daar geen gebruik van maken
  • Bedrijven die eenvoudig op een andere plek gehuisvest kunnen worden (mengbare bedrijven)
  • De milieucategorieën van de bedrijven

Met ons eigen GIS-platform voerden we een eerste digitale analyse uit. Vervolgens zetten we geavanceerde zoekprofielen in om snel terreinen te vinden met de meeste ontwikkelkansen. Na deze digitale ‘eerste slag’ voerden wij samen met onderzoeksbureau Ipsos een lokale schouw uit, waar ook gemeenten en ondernemers betrokken bij waren.

Voorbeeld van een gevonden kans, in dit geval een parkeerterrein dat structureel onderbezet is.

De resultaten

Op de 65 geanalyseerde terreinen hebben we 273 kansen gevonden om bedrijventerreinen beter te benutten. Hierbij zijn 125 kansen waarbij er een kans is om de bebouwingsgraad beter te benutten. Op 80 locaties is er ruimte om de hoogte beter te benutten. Hierbij gaat het om 77,9 hectare kwantitatieve ruimte.

Overzicht van de gevonden kansen per gemeente. Gemeenten kunnen doorklikken op de kaart en krijgen op maat gesneden paginas met de kansen voor hun gemeente.

Belangrijkste inzichten

  • De data-gedreven aanpak stelde ons in staat sneller, betere kansen te vinden die anders niet gevonden zouden zijn.
  • Tegelijkertijd blijft een praktijk aanpak essentieel. Zo vonden we bijvoorbeeld een kringloopwinkel die in principe niet op het terrein hoorde, maar wegens politieke redenen toch moeilijk verplaatsbaar was. Of een transformator gebouw van een energieleverancier die een hele lage bebouwingsgraad heeft wegens veiligheidsoverwegingen.
  • Bedrijventerreinen verschillen sterk. De voorkeur voor bepaalde typen bedrijven (bijvoorbeeld softwarebedrijven) hangt sterk af van het karakter van het terrein (bijvoorbeeld een hightech campus versus een haventerrein).
  • Dynamische publicaties werden erg op prijs gesteld. De digitale omgeving gaf meer inzicht in de locatie, en meer mogelijkheden om een indruk te krijgen van de locatie

Voorbeeld van een interactief rapport, met de gebruikte indicatoren en een verdichtskaart om snel inzicht te krijgen in de kansen.

Benieuwd wat Vellum voor jou kan doen?

Ben je benieuwd hoe Vellum jouw gemeente of provinciekan helpen om kansen te vinden om bedrijventerreinen beter te benutten? Kijk eens naar een voorbeeld rapportage, of neem direct contact op.